Avoimet ovet
Museo sijaitsee rakennuksen holvissa, ei esteetöntä sisäänpääsyä. Jos rakennuksen ulko-ovi on lukossa, niin soita ovikelloa.
Pankkimuseon avoimet ovet seuraavan kerran torstaina 6.2.2025 klo 15–17. Tervetuloa!
Museo sijaitsee rakennuksen holvissa, ei esteetöntä sisäänpääsyä. Jos rakennuksen ulko-ovi on lukossa, niin soita ovikelloa.
Pankkimuseon avoimet ovet seuraavan kerran torstaina 6.2.2025 klo 15–17. Tervetuloa!
Aleksanterinkatu 36B, Helsinki.
Avoimet ovet kuukauden 1. torstaina.
Avoinna ryhmille (10-20 hlöä) arkisin sopimuksen mukaan.
Nordean pankkimuseon ryhmävierailujen varauksia hoitaa ISS Palvelut:
Puhelin: 020 5156100 (arkisin klo 8-16) 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/minuutti
Sähköposti: opastusvaraukset @ fi.issworld.com
Museossa on esillä kulttuurihistoriallisesti arvokas, arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren & Saarisen suunnittelema, vuonna 1904 käyttöön otettu pankki-interiööri kalusteineen. Näytteillä on osa pankkisalia ja johtajan huone. Tunnelmaa täydentävät eri liikepankeista peräisin olevat pankkityössä käytetyt esineet.
Museon peruskokoelmaan kuuluva historianäyttely kertoo suomalaisesta liikepankkitoiminnasta Suomen Yhdyspankin perustamisesta, vuodesta 1862 alkaen. Näyttelyn näkökulmana ovat asiakas ja asiakkaalle tarjolla olevat pankkipalvelut.
Museossa on esillä muistoja jokaisesta Nordean sukupuuhun kuuluvasta 25 liikepankista: osakekirja, pankkikirja, säästölipas tai muu pankissa käytössä ollut esine tai laite. Esillä ovat myös harvinaiset Suomen Yhdyspankin vuosina 1866 ja 1882 liikkeeseen laskemat setelit.
Museon kokoelmiin kuuluu multimediaesitys, joka kuvaa pankkitekniikan kehittymistä sekä Nordean edeltäjäpankkien konttoreita. Vanhoihin pankkimainoksiin on mahdollista tutustua 1960-luvulta alkaen.
Nordean edeltäjät Suomessa olivat uudenlaisen pankkitoiminnan pioneereja, joiden toimintaa seurattiin tarkasti myös muualla maailmassa. Vuonna 1979 lanseerattu TELESYP on ideologisesti Nordean verkkopankin alku. Nykyisten mobiilipalveluiden juuret ulottuvat 1980-luvulle saakka. Tällöin Yhdyspankki kehitti ensimmäisen puhelinpankin sekä visioi ajasta ja paikasta riippumattomasta pankkipalvelusta.
Käteis- ja maksuautomaateilla on tärkeä merkitys pankkiasioinnin muutoksessa. Niiden avulla asiakkaat oppivat käyttämään itsepalveluita ja arvostamaan palvelun saatavuutta. Uusi teknologia ja internet puolestaan mahdollistivat verkkopankin ja mobiilipalveluiden kehittämisen. Solo oli käsite, jota myös muiden pankkien asiakkaat käyttivät verkkopankista puhuessaan.
Uuden vuosituhannen alkaessa Nordean Solo-pankki oli maailmalla arvostettu ja asiakasmäärä kasvoi kohisten. Vuonna 2004 Nordean internetpankilla oli yli 4 miljoonaa käyttäjää ja maksujen määrällä mitattuna Nordea oli maailman suurin internetpankki. Kärkisija kuvaa Nordean edelläkävijyyttä ja varhaista panostusta uudenlaisten palveluiden kehittämiseen.
Vastuullisuus on olennainen osa Nordean liiketoimintastrategiaa. Olemme tukeneet osaltamme pohjoismaisten talouksien kasvua jo yli 200 vuoden ajan.
Yhteiskuntavastuu yrittäjyyttä ja taloustaitoja edistämällä olivat keskeisiä vaikuttimia pankkeja perustettaessa. Myös nykyään Nordean vastuullisen toiminnan painopiste on taloustaitojen ja yrittäjyyden edistämisessä.
Rahataidoilla voi vaikuttaa maapallon kestävään kehitykseen.
Pankkimuseon kokoelma valaisee suomalaisen liikepankkitoiminnan historiaa ja kehitystä 1860-luvulta näihin päiviin. Esinekokoelman kautta saa hyvän käsityksen liikeyrityksissä käytettyjen työvälineiden teknisestä kehityksestä.
Pankkimuseon esineistö koostuu Nordean edeltäjiin fuusioituneiden suomalaisten liikepankkien esineistä. Vanhimmat esineet ovat peräisin pankin perustamisen ajoilta. Esineitä on kaikista edeltäjäpankeista, ja ne ovat eri puolilta Suomea. Osa esineistä on pankin hankkimia työ- ja käyttöesineitä ja osa on pankin saamia liikelahjoja, mutta mukana on myös joitakin museolle lahjoitettuja esineitä.
Kokoelmaa ei systemaattisesti kartuteta. Lahjoituksina otetaan vastaan ainoastaan pankissa käytössä olleita esineitä ja pankin lahjaesineitä, joiden tausta on tiedossa.
Kuva: Shekin varmennin. | Kuva: Odhner, nro 216. |
Nordean vanhoja valokuvia on skannattu, ja kuvat ovat Suomen Elinkeinoelämän keskusarkiston (ELKA) valokuvarekisterissä. Rekisterissä on Nordean suomalaisten edeltäjäpankkien valokuvia 1800-luvun lopulta 1990-luvulle. Kuvia on noin 8500 kappaletta.
Pääset selaamaan kuvia klikkaamalla oheista ELKA-linkkiäAvautuu uuteen ikkunaan.
Valitse sivuston ylälaidasta HAKU -toiminto, jonka jälkeen saat näkyviin hakuvalikon:
· Kohdassa Vapaateksti kirjoita hakusanaksi pankin nimi esimerkiksi KOP, SYP tai HOP.
· Lisäksi voit tehdä esimerkiksi aikarajauksen kohdassa Rajavuodet ja/tai paikkakuntaa koskevan rajauksen kohdassa Paikka.
· Valitse Kuva ja paina Haku.
Kysymysmerkkien takana on lisää opasteita hakukannan käyttöön. Rekisterin kuvat ovat selailukuvia. Kuvan käyttöluvan ja parempilaatuisen kuvan voi pyytää ELKA:sta.
Lisää tietoa Nordean historiasta ja pankkimuseosta löydät nordea.com sivuston historia-osiosta sekä Nordean pankkimuseon wikipediaAvautuu uuteen ikkunaan-sivulta.
Muita mielenkiintoisia linkkejä: