Tiedätkö, miksi lapsen säästöt kannattaa sijoittaa rahastoihin?

Lapselle säästetään usein pitkiä aikoja, jopa kymmeniä vuosia. Pitkästä ajasta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja suojata samalla säästöt inflaatiolta. ”Jos säästöt lepäävät tilillä useita vuosia, pääsee inflaatio nakertamaan niiden arvoa. Siksi ne kannattaa sijoittaa esimerkiksi rahastoihin”, kertoo Nordean kehitysjohtaja Tanja Eronen.

"Koska erityisesti lapsille maapallon kunto vuosikymmenien päästä on tärkeä, moni vanhempi suosii vastuullisia Tähtirahastoja.  Toinen suosittu vaihtoehto on Enhanced-rahastot niiden matalien kulujen takia. Molemmista löytyy maailmanlaajuinen rahasto, jossa saa hyvän hajautuksen helposti", Tanja vinkkaa.

Suoraan rahastoihin vai sijoitusvakuutuksen kautta?

Rahastoihin voi sijoittaa joko suoraan tai sijoitusvakuutuksen eli vakuutuskuoren kautta. Rahastojen tuotto on lapselle pääomatuloa, josta maksetaan verot.

Rahastossa voi olla tuoton jakamisen osalta erilaisia rahasto-osuuksia, jolloin voit valita, ostatko lapselle tuotto- vai kasvuosuuksia. Kasvuosuudet sopivat hyvin pitkäaikaiseen sijoittamiseen, sillä niistä maksetaan tuotto ja verot vasta silloin, kun lapsi myy rahasto-osuuksiaan. Näin vuosien kuluessa kertyvät tuototkin tuottavat ja kerryttävät pääomaa. Tuotto-osuuksien tuotto ja verot taas maksetaan vuosittain.

Sijoitusvakuutuksen etu on, että voit valita yhden sijoitusvakuutuksen sisällä useita rahastoja ja vaihtaa niitä ilman välittömiä veroseuraamuksia. Näin sijoituksia voi helposti muuttaa, kun lapsi kasvaa ja markkinat muuttuvat. Sijoitusvakuutuksen sisällä tapahtuvia rahastojen muutoksia ei tarvitse ilmoittaa lapsen veroilmoituksessa, ja veroja tulee maksettavaksi vasta silloin, kun lapsi nostaa varojaan pois sijoitusvakuutuksesta.

Sijoitusvakuutus voi olla hyvä vaihtoehto myös, jos lapselle säästävät muutkin kuin lapsen vanhemmat – vaikkapa kummit tai isovanhemmat. 

Säännöllistä rahastosäästämistä kuukausisopimuksella  alkuun pääset kympillä kuussa

Jos säästät lapselle kuukausittain pienenkin summan ja sijoitat sen rahastoon, säästöt voivat kasvaa vuosien varrella kuin varkain: aika on rahastoihin sijoittavan puolella. Se tasaa markkinoiden heilahteluja ja ajan myötä sijoitukset kasvattavat korkoa koron päälle. 

Kun teet sopimuksen kuukausisäästämisestä, siirrämme sovitun summan automaattisesti ilmoittamaltasi tililtä lapsesi rahastoon tai sijoitusvakuutukseen. Et tarvitse suuria summia, vaan säännöllisen rahastosijoittamisen voit mainiosti aloittaa jo kympillä kuussa. Vuosien varrella pienikin summa kasvaa hyvin hoidettuna mukavaksi pesämunaksi lapselle.

Kuukausisummaa voit muuttaa koska tahansa mobiili- tai verkkopankissa. Voit myös tehdä kertasijoituksia tai pitää taukoa säästämisestä.

Entä voiko huoltaja käyttää lapsen säästöjä?

Lapselle kerran annetut rahat ovat hänen omaisuuttaan, jota vanhempi ei voi enää ottaa omaan käyttöönsä: jos siis säästät lapsen nimissä olevalle tilille tai rahastoon, näitä varoja ei voi käyttää perheen muihin menoihin.

Varaa aika sijoitusneuvontaan ja aloita lapselle säästäminen 

Tapaaminen onnistuu joko etänä tai fyysisenä tapaamisena konttorissa, ja aikaa siihen kannattaa varata noin tunti. Asiantuntijamme auttaa sinua valitsemaan sopivimman vaihtoehdon lapselle säästämiseen ja säästöjen sijoittamiseen.

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Rahastosijoittaminen tutuksi!

Rahastoihin sijoittaminen ei vaadi syvää asiantuntemusta, mutta perusasiat kannattaa ottaa haltuun.

Katso videolta, kuinka asiantuntijamme Tomas Parkama selittää säästämisen ja rahastosijoittamisen perusteet 10 minuutissa.

Mikä on rahasto?

Rahasto on sijoitussalkku, joka sisältää erilaisia sijoituskohteita, kuten osakkeita. Rahastoa hoitaa rahastoyhtiön salkunhoitaja. Kun sijoitat rahastoon, ostat valitsemastasi sijoitussalkusta osuuksia eli rahasto-osuuksia. Rahaston arvo lasketaan päivittäin ja sen arvonnousut ja -laskut riippuvat rahaston sijoituskohteiden tuotoista.

Mitä eroa eri rahastoilla on?

Eri rahastot sisältävät erilaisia arvopapereita muun muassa sen mukaan, tavoittelevatko ne korkeaa tuottoa suuremmalla riskillä, vai pienempää mutta varmempaa tuottoa. Jotkut rahastot taas painottavat tiettyä teemaa, esimerkiksi vastuullisuutta.

Miten sopivan rahaston voi valita?

Kun valitset rahastoja, mieti kuinka paljon ja kuinka pitkäksi ajaksi haluat sijoittaa ja millaisia riskejä haluat ottaa. Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä: mitä korkeampaa tuottoa tavoittelet, sitä suurempaa arvon heilahtelua sinun on siedettävä. Sijoitusneuvonnasta saat apua itsellesi sopivien rahastojen valintaan.

Mikä on sijoitusvakuutus?

Sijoitusvakuutuksen avulla voit sijoittaa useisiin erilaisiin rahastoihin ja sijoituskoreihin ja vaihtaa sijoituskohteita yhden sijoitusvakuutussopimuksen sisällä. Mahdollisista tuotoista maksat verot vasta sitten, kun nostat varojasi sijoitusvakuutuksesta: sijoituskohteiden vaihdon yhteydessä veroa ei tarvitse maksaa.

Testasitko jo digitaalista sijoitusneuvojaamme Noraa?

Noran avulla voit tutustua helppoihin ja suosittuihin rahastovaihtoehtoihin. Voit huoletta testata Noraa useammankin kerran, eikä Noran kanssa keskustelu sido sinua mihinkään. Nora voi myös auttaa sinua aloittamaan rahastosäästämisen itsellesi, mutta lapsen rahastoja Nora ei toistaiseksi osaa avata.

Varaa aika tapaamiseen myös ihmisneuvojamme kanssa: tapaamisessa voitte yhdessä kartoittaa eri vaihtoehtoja ja valita sinulle ja lapsellesi sopivimmat vaihtoehdot. Tapaaminen on maksuton, eikä sekään sido sinua mihinkään.

Tärkeää tietoa sijoittamisesta

Näillä sivuilla annetut tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleisiksi tuotetiedoiksi. Niitä ei tule pitää sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Rahaston tai osakkeen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Rahasto-osuuksien tai osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.