- Mikä rahasto on?
Rahasto on sijoitussalkku, joka sisältää erilaisia sijoituskohteita, kuten osakkeita. Rahastoa hoitaa salkunhoitaja, joka sijoittaa varat rahaston sääntöjen mukaisesti.
Rahastosijoittaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että ostat osuuksia valitsemastasi rahastosta. Sijoitusrahastojen arvot lasketaan päivittäin ja erikoissijoitusrahastojen esimerkiksi kuukausittain. Rahastojen varojen arvonnousut ja -laskut riippuvat rahaston sisältämien sijoituskohteiden kehityksestä. Sijoituskohteiden arvoon vaikuttaa muun muassa yleinen markkinatilanne.
- Miten rahastoja voi ostaa ja miten rahastosijoittamisen voi aloittaa?
Voit ostaa rahasto-osuuksia usealla eri tavalla – valitse itsellesi sopivin!
- Jos kaipaat vinkkejä omien tavoitteittesi määrittämiseen ja sopivan rahaston valintaan, pääset helposti alkuun digitaalisen sijoitusneuvojamme Noran avulla. Nora ehdottaa sinulle vaihtoehtoa, joka vastaa parhaiten valintojasi. Jos haluat henkilökohtaista neuvontaa, varaa aika maksuttomaan tapaamiseen asiantuntijamme kanssa.
Tutustu Noraan
Rahastovalitsimessa voit valita itse rahastoja valikoimastamme. Sen avulla voit myös määritellä itsellesi sijoitusprofiilin. Rahastovalitsin sopii parhaiten kokeneille sijoittajille.
Testaa Rahastovalitsinta
- Jos tiedät jo, millaisiin rahastoihin haluat sijoittaa, voit ostaa niihin osuuksia mobiili- tai verkkopankissa. Löydät rahastot Säästöt ja sijoitukset -kohdasta.
- Jos kaipaat apua rahastojen valintaan tai rahastosijoittamisen aloittamiseen, varaa aika sijoitusneuvontaan, niin asiantuntijamme auttaa sinut alkuun. Varaa aika neuvontaan myös, jos haluat sijoittaa lapsesi säästöjä rahastoon tai avata lapselle muita säästämisen tai sijoittamisen palveluita.
- Miten Nordea huomioi vastuullisuuden rahastoissa?
Rahastovalikoimastamme voit valita myös rahastoja, jotka painottavat erityisesti vastuullisuutta.
Rahastot ovatkin järkevä valinta sijoittajalle, joka haluaa omissa valinnoissaan painottaa vastuullisuutta. Kaikki Nordean rahastot hallitsevat kestävyysriskejä ja poissulkevat sijoituksistaan tiettyjä haitallisia toimintoja rahastoyhtiön vastuullisen sijoittamisen periaatteiden mukaisesti.
Lisäksi suuri osa Nordean rahastoista on sitoutunut edistämään ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja/tai tekemään kestäviä sijoituksia. Rahaston varainhoitajasalkunhoitaja varmistaa lisäksi, että rahaston sijoituskohteet täyttävät erityiset rahastokohtaiset vastuullisuuskriteerit.
Meillä on myös oma sijoittamisen vastuullisuuteen keskittyvä tiimi, jonka analyytikot osallistuvat tiiviisti monien rahastojen sijoitusprosesseihin.
Vastuullisuusasioista käytetään usein termiä ESG-asiat:
- Ympäristöasiat (Environmental), kuten ilmastonmuutoksen hillitseminen, luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja energiatehokkuus
- Sosiaalinen eli yhteiskuntavastuu (Social), kuten ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja työelämän oikeuksien edistäminen
- Hyvä hallintotapa (Governance), kuten korruption ja lahjonnan vastainen toiminta sekä yritysten palkitsemisjärjestelmät.
Olemme pisteyttäneet rahastomme myös ESG-kriteereiden mukaan. Kun valitset itsellesi sopivia rahastoja, voit siis arvioida myös sitä, kuinka paljon kyseinen rahasto painottaa ESG-asioita.
- Mitä eroa on rahastosijoittamisella ja säästämisellä?
Rahastosijoittaminen tarkoittaa sitä, että sijoitat varojasi rahastoon. Voit myös tehdä kuukausisäästösopimuksen rahastoon, jolloin siirrämme sovitun summan tililtäsi valitsemaasi rahastoon, mutta tällöinkin on lopulta kyse sijoittamisesta.
Yksi sijoittamisen olennainen ero verrattuna tilisäästämiseen on se, että sijoitettujen varojen arvo voi nousta tai laskea, kun markkinat heilahtelevat. Pahimmassa tapauksessa sijoittaja voi menettää koko sijoittamansa pääoman. Toisaalta sijoittamiseen liittyy etenkin pidemmällä aikahorisontilla myös parempia tuotto-odotuksia verrattuna siihen, että säilyttäisit säästöjäsi tilillä, jossa inflaatio syö niiden arvoa.
- Sopivatko rahastot lyhytaikaiseen säästämiseen?
Rahastot sopivat erityisesti pidempiaikaiseen, vähintään kolme vuotta jatkuvaan sijoittamiseen. Ajan myötä hyödyt niin sanotusta korkoa korolle –ilmiöstä, kun rahasto-osuuksiesi mahdollinen tuotto alkaa sekin kasvaa tuottoa. Lisäksi aika auttaa tasaamaan markkinoiden mahdollisia heilahteluja.
Jos haluat sijoittaa säästösi lyhyemmäksi ajaksi, tutustu esimerkiksi JoustoTalletus-tiliin. Lue lisää JoustoTalletuksesta
- Mikä on sijoitusvakuutus?
Sijoitusvakuutuksen avulla voit sijoittaa useisiin erilaisiin rahastoihin ja sijoituskoreihin ja vaihtaa sijoituskohteita yhden sijoitusvakuutussopimuksen sisällä. Mahdollisista tuotoista maksat verot vasta sitten, kun nostat varojasi sijoitusvakuutuksesta: sijoituskohteiden vaihdon yhteydessä veroa ei tarvitse maksaa.
- Maksetaanko rahastoista veroja?
Rahastojen tuotot ovat verotettavaa tuloa.
Rahastossa voi olla tuoton jakamisen osalta erilaisia rahasto-osuuksia, jolloin voit valita, ostatko tuotto- vai kasvuosuuksia:
- Kasvuosuudet sopivat hyvin pitkäaikaiseen sijoittamiseen, sillä niistä maksetaan tuotto ja verot vasta silloin, kun myyt rahasto-osuutesi. Näin vuosien kuluessa kertyvät tuototkin tuottavat ja kerryttävät pääomaa.
- Tuotto-osuuksien tuotto ja verot maksetaan vuosittain.
- Kuinka paljon rahastot tuottavat?
Kuten sijoittamiseen aina, myös rahastosijoittamiseen liittyy tuottomahdollisuuksien lisäksi myös riskejä. Emme voi luvata millekään rahastolle tiettyä tuottoa, eikä rahaston historiallinen tuotto ole tae sen tulevasta kehityksestä. Sijoitettujen varojen arvo voi nousta tai laskea, kun maailma muuttuu ja markkinat heilahtelevat. Pahimmassa tapauksessa sijoittaja voi menettää koko sijoittamansa pääoman.
- Voiko lapselle ostaa rahastoja?
Lapsen säästöt voi sijoittaa Nordean rahastoihin, jos lapsella on Nordeassa tili ja lapsen kaikki huoltajat antavat siihen suostumuksensa. Koska lapselle säästetään usein pitkään, säästöt kannattaakin sijoittaa esimerkiksi rahastoon, jossa niiden arvo voi kasvaa ajan myötä.
Jos haluat aloittaa rahastosijoittamisen lapselle, varaa aika sijoitusneuvontaan.
Lue ohjeet, katso vapaat ajat ja varaa aika neuvontaan
- Mistä tiedän, mikä rahasto sopisi minulle parhaiten?
Eri rahastot sisältävät erilaisia arvopapereita riippuen muun muassa siitä, tavoittelevatko ne korkeaa tuottoa suuremmalla riskillä, vai pienempää mutta varmempaa tuottoa.
Kun valitset rahastoja, mieti kuinka paljon ja kuinka pitkäksi ajaksi haluat sijoittaa ja millaisia riskejä olet valmis ottamaan. Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä: mitä korkeampaa tuottoa tavoittelet, sitä suurempaa arvon heilahtelua sinun on siedettävä.
Rahastoja voit valita myös sinua kiinnostavien teemojen tai maantieteellisten painotusten mukaan: esimerkiksi vastuullisuutta painottavat rahastot tai kehittyville markkinoille sijoittavat rahastot.
Jos kaipaat apua itsellesi sopivien rahastojen valintaan, varaa aika sijoitusneuvontaan. Sijoitusneuvonta on maksutonta, eikä se sido sinua mihinkään.
- Miten rahastosta saa rahat pois?
Saat rahastosta rahasi pois, kun myyt eli lunastat rahasto-osuutesi.
Rahasto-osuuksia voi myydä kyseisen rahaston sääntöjen mukaisesti: useimpien rahastojen myyntitoimeksiannot toteutetaan kerran päivässä sitten, kun rahastolle on määritelty sen päivän arvo. Joidenkin rahastojen myyntiaika voi kuitenkin olla pidempikin: myyntiaikaan liittyvät rajoitukset voit tarkistaa rahastojen säännöistä.
Se, kuinka nopeasti saat rahat myynnin jälkeen tilillesi, riippuu rahastoyhtiöstä. Yleensä siihen kuluu muutama päivä tai korkeintaan viikko.
Koska myynti toteutuu vasta sen jälkeen, kun päivän arvo on määrätty, et voi etukäteen tietää rahasto-osuutesi tarkkaa lunastusarvoa eli myyntihintaa.
Rahastojen myynnistä voidaan periä myös lunastuspalkkio, joka kerrotaan rahaston säännöissä.
Nordean rahastoista emme peri merkintä- tai lunastuspalkkioita, jos osto tai myynti tehdään mobiili- tai verkkopankissa.